TEAMONTWIKKELING; voor effectieve teams en soepel samenspel

Teamreflectie is wat mij betreft de belangrijkste bouwsteen bij de ontwikkeling van teams.

Tientallen teams gingen je voor. Sinds 2016 heb ik verschillende werkvormen voor teamreflectie ontwikkeld. Inmiddels is daar ook door tientallen teams praktijkervaring mee opgedaan. Die teams waren zeer tevreden met de leeropbrengsten en de resultaten die dat vervolgens weer opleverde in hun werkpraktijk.  Hieronder doe ik een greep uit het aanbod die in verschillende ontwikkelfasen van teams kunnen worden ingezet. Natuurlijk sluit ik nauwgezet aan bij de vragen van het desbetreffende team.

 

Van werkverhalen leerkansen maken

Bij deze vorm van teamreflectie gaat het erom dat teams naar zichzelf kijken en leren van elkaars werkverhalen. Verhalen die begeleiders in een team aan elkaar vertellen over wat goed gaat, wat beter kan en waar met elkaar aan gewerkt gaat worden. Dit past binnen fris vakmanschap; de professional in een veranderende wereld.

De teams reflecteren op de eigen werkverhalen met de speciaal ontwikkelde reflectiewijzer, gebaseerd op de methodiek van Zelfsturend leren. De reflectiewijzer kan ook worden toegespitst op de organisatiethema’s die in jullie organisatie actueel zijn. Het uitgangspunt hierbij is ook hier dat individueel leren en collectief leren in elkaar grijpen. Na de begeleide teamreflectie, konden de teams zelfstandig met deze werkwijze aan de slag.

Tijdsinvestering voor deze teamreflectie: een teambijeenkomst van 3-4 uur

 

 

 

 

 

Voor leidinggevenden en  is de training ‘De kunst van Zelfsturend leren’ een aanrader. Daarmee ontwikkel je niet alleen je coachvaardigheden maar leer je ook hoe je teamreflectie kunt begeleiden. 

Teamtalenten in beeld

Koren Visie werkt met de Talent assessments die speciaal ontwikkeld zijn voor de zorg. Naast individuele ontwikkelrapportages kan ik ook een Teamprofiel leveren. In een begeleide teamreflectie gaat het over individueel ontwikkelen en collectief (als team) ontwikkelen. Het teamprofiel biedt daarvoor een mooi gezamenlijk kader en vertrekpunt.

 

 Teamcoaching volgens Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een persoonlijkheidsvragenlijst die mensen indeelt in verschillende typen. Elk type heeft een andere stijl van werken. Door uw eigen persoonlijkheidstype en dat van uw teamgenoten te leren kennen kunt u de samenwerking beter op elkaar afstemmen en de verhoudingen binnen een team verbeteren.

“Collega’s hebben nu meer begrip voor de verschillen die ze ervaren in werkstijl met bepaalde collega’s.

Daarmee zijn niet alle problemen opgelost natuurlijk, maar het is nu wel mogelijk om op een luchtige manier

te verwijzen naar bepaalde eigenschappen van de mensen met wie je samenwerkt.”

 

Download de brochure Persoonlijke Effectiviteit voor meer informatie

ZelfReflector teamvorming

Met deze ZelfReflector kunnen teams systematisch stil staan bij hun beleving van bepaalde thema’s. De ZelfReflector vraagt niet zozeer naar de mening van de teamleden, een opvatting of zienswijze maar naar wat de verschillende teamleden vanuit een gevoelsmatige betrokkenheid, belangrijk vinden, waar zij waarde aan hechten.

Deze Zelfreflector is gebaseerd op de ZelfKennis Methode. Het is ook mogelijk een teamprofiel te maken. Voor deze vorm van teamreflectie is begeleiding door mij als gecertificeerde ZKM-coach en TKM-facilitator een vereiste. 

Ik kom graag bij je langs om tijdens een gesprek eens te verkennen welke vorm van teamreflectie het beste aansluit bij de ontwikkelfase van jullie team.

 

 

Je hebt de ontmoeting nodig om weer op verhaal te komen en de betekenis in je eigen verhaal terug te vinden.

Identiteit is een vat vol verhalen

Wie niet in sprookjes gelooft, kent de werkelijkheid maar half

Het verhaal van Roodkapje is anders dan de wolf het vertelt

Jij mag alles zijn

- Griet Op de Beeck

Op je eigen gevoel heb je altijd invloed

Eén lichtje is genoeg

- Joke Goudswaard

Wie het kleine niet leert, doet het grote verkeerd

Zichtbaar worden in je eigen kracht vraagt om moed, vertrouwen en kwetsbaarheid

- Marijke Leys

Moed begint met jezelf tonen zoals je bent.

- Brené Brown

Kwetsbaarheid is de geboorteplaats van vernieuwing, creativiteit en verandering

- Brené Brown

Een geheim is als een monster in een kast ! … en hoe langer het er in zit, hoe groter en angstaanjagender het wordt en hoe meer het je leven verziekt.

- Francine Oomen

Contact

Koren Visie | oog voor het verhaal
coaching | training | advies

Sierkersstraat 19
3442 GR Woerden
Telefoonnummer: (06)14 111 444
Email: gea@korenvisie.nl

KvK Utrecht H30176014

Btw nr:  NL001514105B76
Geregistreerd coach
Lid van de LVSC en de ZKM-vereniging

 

 


Gea Koren
06 – 14 111 444


Gea Koren is narratief coach, verhalenvanger en auteur.

Luisterend naar het zelfverhaal van mensen gaat ze in dialoog over de groeikansen. Dat zorgt voor zelfkennis, energie, helderheid en beter samenspel.

Kennismaken? Bel me gerust om onder het genot van een bakkie koffie (of thee) eens vrijblijvend van gedachten te wisselen.

 

Voorwaarden

Ik werk met heldere voorwaarden zodat we allebei weten waar we aan toe zijn.

Onze algemene voorwaarden.

Lees hier onze privacyverklaring.

De verwerkingsovereenkomst