Onlangs werd het boek ‘Een doodgewoon leven” van Karel Capek (1890-1938) besproken in het tv programma Sophie & Khalid. Karel Capek is een van de belangrijkste Tsjechische schrijvers van de twintigste eeuw.
Het boek gaat over een spoorwegbeambte  die besluit de balans van zijn leven op te maken door zijn memoires te schrijven. Wanneer hij klaar is en ze doorleest, vallen hem allerlei inconsequenties en onduidelijkheden op. Hij ontdekt tot zijn verbazing en wanhoop dat in zijn binnenste verschillende personen hebben geleefd: een simpele ziel, een eerzuchtige streber, een verwend kind, een kwaadaardige misdadiger en een fijnbesnaarde romanticus. De auteur was duidelijk verwonderd over zijn eigen unieke levensverhaal met elk van zijn ikken.

Dat deed mij natuurlijk onmiddellijk denken aan de Voice Dialogue. Deze coachmethode, ontwikkeld door Hal en Sidra Stone, gaat er van uit dat elke persoonlijkheid bestaat uit een onnoemelijke rijke waaier van verschillende ikken. In het tv-programma zat ook cabaretier Jeroen Woe aan tafel die het boek gelezen had. Hij vertelde wat hij heel troostend vond aan het boek. Namelijk dat als je een beslissing neemt of een fout maakt dat je dan eigenlijk die verantwoordelijkheid voor al die mensen om je heen af en toe moet laten vallen of iemand in jezelf moet kwetsen en dat dat dus oké is. In de kern gaat de Voice Dialogue daar ook over.

Hoe beter we al onze ikken leren kennen, hoe meer zicht we krijgen op ons functioneren. Niet alleen vergroot onze zelfkennis, maar we hebben hierdoor ook de mogelijkheid om op andere manieren om te gaan met het leven en de situaties waar we mee te maken krijgen. Voice Dialogue leert ons immers niet alleen vanuit een overkoepelende positie naar de verschillende ikken te kijken, maar biedt ook de mogelijkheid om vanuit het “midden” verschillende stukken in te zetten. Zo komen tot bewuste keuzes. Woe antwoordt op een vraag van Sophie wat hij van dit boek geleerd heeft nog dat hij eigenlijk door het boek ‘Een doodgewoon leven’ wat meer vergevingsgezind is geworden naar zichzelf en naar anderen.

Dit interview stimuleerde mij weer om dit boek nog eens te herlezen en het is nog mooier dan ik me herinnerde. Of komt het omdat mijn doodgewone leventje ook weer wat verder is? Of komt het om dat de narratief coach in mij er helemaal blij van werd? Hoe dan ook; ik kan jou en al je ikken het boek over de tijdloze vragen van het leven van harte aanbevelen.

Leef je verhaal met jouw ikken!

Gea Koren | oog voor het verhaal