Afgelopen week was ik in België om me verder in de methode Voice Dialogue te verdiepen. Reisleiders waren Marijke Leys en Liesbeth Keunen van het Voice Dialogue instituut en samen met vakgenoten (therapeuten en coaches) leerden we afwisselend door levendige stukjes theorie en door te ervaren en te doen.

Zo leerde ik in no time de andere reisgenoten (vakgenoten) een stukje beter kennen. De verhalenvanger in mij genoot van de verhalen die vol vertrouwen met elkaar werden gedeeld. Ook was er een verhaal uit de nacht (droom) waarbij de verteller mij binnen de kortste keren meenam naar een stationshal… en kwam ik via een visualisatie een bekende poortwachter, bekende en minder bekende subpersonen tegen.
Eigenlijk hebben we allemaal een ‘bus vol ikken’. Dat is een veelgebruikte metafoor voor de verschillende kanten, delen, stemmen of subpersoonlijkheden die we allemaal in ons hebben.

Als narratief coach word ik natuurlijk helemaal blij voor zo’n metafoor. In mijn innerlijke bus heb ik dus allemaal passagiers die met verschillende ogen naar de wereld kijken. Ze hebben verschillende gewoonten en andere gevoelens en gedachten. Zelf zit ik meestal achter het stuur al neemt soms een andere ik het over. M’n perfectionist wil dat ik uitmuntend rijdt, m’n pleaser wil dat iedereen het naar z’n zin heeft, etc. En al komen sommige passagiers zelden aan het stuur, dat betekent niet dat ze zich niet meer in de bus bevinden. Alle ikken hebben zo hun functie.
Soms roept het idee van subpersonen, stemmen associaties op met psychische stoornissen. Dat bedoel ik hier niet. Om het met de metafoor te zeggen: ‘Je bewuste ik, is de hoofdbestuurder’.

Mijn reisdoel is dat ik je door coaching kan helpen om andere kanten van jezelf te ontdekken. De Voice Dialogue brengt je op een ervaringsgerichte manier in contact met de verschillende aspecten van je persoonlijkheid. Het is een dynamische methodiek die zicht geeft op de redenen waarom mensen doen wat ze doen en waarom ze geworden zijn wie ze zijn, op de oorzaken van vastgeroeste patronen en op de mogelijkheden om die te veranderen. Het wordt bovendien helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. Zo is het ook met methodes, dus we onderzoeken in het intakegesprek ook eerst welke brandstof (aanpak) jou verder kan helpen.

Ik wens je durf om je verhaal te leven,
Gea