Zelfkennis in werk
Soms kom je op een punt dat je je afvraagt wat je precies wil in je werk. Dan doemen vragen op als: past dit werk nog wel bij me? Ben ik tevreden met wat ik doe of merk ik dat ik meer zeggenschap wil ervaren? Zou ik niet liever voor mezelf beginnen of me om laten scholen? Hoe kan ik beter inspelen op nieuwe kansen in mijn loopbaan? Hoe verhoudt mijn persoonlijke motivatie zich tot de behoeften en eisen van de organisatie? Op welke plek in de organisatie kom ik het beste tot mijn recht?
Ik kan je daarbij helpen met narratieve loopbaanbegeleiding, een loopbaanscan of een talentanalyse. Alleen een scan of een loopbaananalyse op basis van persoonlijke vragenlijsten is al heel inzicht gevend. Succes laat zich nauwelijks voorspellen. Ellende juist heel gemakkelijk. Ik geef jou daarom niet alleen inzicht in kracht, talent en kwaliteit maar ik wijs je ook op wakken in het ijs. Vervolgens kan ik je de weg wijzen om de wakken heen door samen met jou een persoonlijk ontwikkelplan te maken.
Een loopbaanvraag gaat trouwens bijna nooit alleen over je loopbaan. Meestal zit er een vraag onder die al langere tijd niet aan de orde is geweest. Zelfkennis in werk. Daar kan ik je ook bij helpen.
In een kennismakingsgesprek onderzoeken we wat ik voor jou kan betekenen en hoe een begeleidingstraject op maat voor jou eruit kan zien.
Vervolgens ontvang je een offerte die je desgewenst kunt bespreken met je werkgever. Mogelijk kun je gebruik maken van een loopbaanbudget.
Voor degene die tegen de onderkant
van ’t ijs aan kijkt, is ijs iets wits
en wakken en bijten, waar water
nog vrij is, lijken, voor zover er
nog daglicht gloort, op uitgestrekte donkere
velden. En slechts degeen die weet
dat er midden in ’t duister een uitweg is
dat wit op zwart duidt (zo kan ijs het beeld
van vrije wil dat ’t oog zich maakt verdraaien)
en in staat is, tegen zijn instinct, te zwemmen
weg van het licht, het donker tegemoet, ziet ’t daglicht weer.
Er is, zo gauw een geringe gewoonte zich verlegt,
een woord van betekenis verandert, een kans, een kleine
dat iemand het redt, dat hij weer daglicht ziet.
Lars Gustafsson
Loopbaanscan
Loopbaanscan, eenvoudig maar super effectief
Ter ondersteuning van het proces dat ertoe moet leiden dat je helder zicht krijgt op jouw kansen en mogelijkheden in de arbeidsmarkt, leggen ik je een groot aantal stellingen voor. Vervolgens analyseren en rubriceren ik jouw antwoorden en ontvang je een rapportage in 7 thema’s die van belangrijk zijn voor het kiezen van beroepsrichtingen.
In totaal hebben wij dan veertig onderwerpen onderzocht. Hoe meer van hetgeen er in deze rapportage over jou gezegd wordt ook terugkomt in een functie hoe beter die functie bij uw persoonlijkheid, talenten en vaardigheden zal passen.
Realiseer je wel dat een honderd procent match bijna onmogelijk is. Probeer daarom met mij als jouw loopbaancoach een lijstje te maken van bijvoorbeeld de tien allerbelangrijkste voorwaarden waar uw nieuwe baan aan moet voldoen.
De veertig behandelde onderwerpen zijn in de volgende zeven hoofdstukken verdeeld:
- Doelen en drijfveren (waarom doe je wat je doet en wilt je wat je wilt)
- Rollen (welke functionele rollen zou je bij voorkeur bekleden)
- Inhoud (waar moet jouw functie over gaan of op gericht zijn)
- Omgeving (waar moet jouw functie zich afspelen, fysiek en sociaal)
- Organisatie (is structuur in jouw werk belangrijk of juist niet)
- Vakmanschap (welke kwaliteitsnormen hanteert jij binnen jouw werk)
- Vitaliteit (heb je de energie die je nodig hebt om te doen wat je wilt)
Hoofdstuk 8 bevat een samenvatting van de scan en onze gesprekken met een advies.
Als je te lang iets doet wat totaal niet past bij je natuurlijke gedragsvoorkeuren, loop je het risico een konijn op zwemles te worden; dat werkt niet en gaat ook niet werken…
Talentanalyse zorgprofessionals
De ideale zorgprofessional (bestaat niet)
Zeven eigenschappen zijn feitelijk onmisbaar voor elke zorgprofessional in de jeugdzorg of de gehandicaptenzorg, namelijk: Luisteren, Positioneren, Sturen, Bij het plan blijven, Bijstaan zonder overnemen, Samenwerken en Reflecteren. Deze eigenschappen liggen vrij stevig verankerd in ons karakter. Het is alleen al statistisch bijna onmogelijk voor één mens om elk van deze eigenschappen van nature te bezitten en dus is er altijd (ontwikkel-)werk aan de winkel.
Het talent-assessment voor zorgprofessionals brengt deze eigenschappen op ‘aard- en aanlegniveau’ in beeld.
Het belangrijkste doel van dit assessment is daarom bij te dragen aan persoonlijke en professionele ontwikkeling en daarmee aan de slagingskans van mensen die bij willen dragen aan mens-, team- en organisatieontwikkeling. Daarom is ieder assessment-rapport meteen ook een persoonlijk ontwikkelplan. Daarom krijgt iedere kandidaat naast het rapport standaard ook het bijbehorende competentie-ontwikkelboek.
Cognitieve Capaciteiten (optioneel)
Wil je naast de competenties ook het cognitieve niveau van jezelf in beeld brengen? Vraag me dan om een extra capaciteitentest. Niet standaard dus, wel mogelijk.
Praktisch
Dit assessment is een online-instrument. Je ontvangt van mij je inlognaam en -code en je kunt aan het werk. Zodra het assessment is afgerond ontvang je de resultaten daarvan in een uitgebreid en genuanceerd rapport. Je kunt dus meteen een afspraak maken voor ‘een goed gesprek’ daarover. De rapportage is tegelijk ook jouw persoonlijk ontwikkelplan.
Ontwikkelboek
Je ontvangt bij je rapportage direct ook het bijhorende competentie-ontwikkelboek. Zodat je direct zelf aan de gang kan met jouw persoonlijke ontwikkelpunten.
Van inzicht naar uitzicht met coaching
Tijdens dit gesprek kunnen we desgewenst ook een start maken voor een kort coachtraject. We stellen dan samen vast met welke ontwikkelpunten je het komende half jaar aan de slag gaat. Tussen de drie coachsessies door kun je thuis zelf reflecteren met behulp van een digitale tool die je gedurende het coachtraject tot je beschikking hebt.en inhoud geven aan ontwikkeling.
Talentanalyse leidinggevenden
Succes laat zich lastig voorspellen, ellende uitstekend.
Stel dat wij je zouden kunnen vertellen waar jij als leider of manager de meeste kans maakt om op je plaat te gaan. En stel dat we er ook nog bij kunnen vertellen hoe je dat kunt voorkomen. Dat zou je kans op succes aanzienlijk verhogen, toch? In alle bescheidenheid: ‘Wij kunnen dat, heel goed zelfs!’ Dus zou je dat niet heel graag willen weten?
Wat meten we met dit instrument en waarom juist dat?
Zeven Cruciale Competenties
De ideale leider bestaat niet! Zou die wel bestaan, dan zou zij/hij (1) zich krachtig kunnen positioneren (2) goed kunnen luisteren, (3) kritisch in de spiegel kunnen kijken, (4) besluiten kunnen nemen, (5) zichzelf en anderen aan afspraken houden,(6) het doel voor ogen houden en (7) mensen samen-laten-werken.
Waarom juist deze zeven?
Als je heel scherp in beeld wilt hebben wat de belangrijkste competenties zijn in een bepaalde functie, dan dien je eigenlijk te kijken naar de belangrijkste oorzaken van ellende in die functie. Zie hier de kern van mijn super eenvoudige maar zeer effectieve methode om de cruciale competenties voor specifieke functies vast te stellen.
Een goede talentanalyse is niet per sé ook leuk. Persoonlijke vragenlijsten van goede kwaliteit van vragenlijsten moeten een beetje schuren, je uit je comfort-zone trekken of er juist instappen. Dit is een heel erg goed en bloedserieus talentonderzoek. Dat je dat maar vast even weet.
Je ontvangt van mij inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot het test- en assessment-platform. Daar staan een aantal instrumenten voor je klaar waarin we je vragen een oneindige hoeveelheid keuzes te maken. Soms hele gemakkelijke, soms hele lastige en rare. Daarmee meten we hoe jouw brein op ‘aard- en aanleg-niveau’ werkt.
Houd er rekening mee dat de gemiddelde kandidaat anderhalf tot twee uur nodig heeft om alle onderdelen te doorlopen. Maar hé….kwaliteit kost tijd. Dit is dus niet het zoveelste leuke snelle internet-testje. Dit gaat echt ergens over.
De talentanalyse voor leiderschap brengt de 7 eigenschappen op ‘aard- en aanlegniveau’ in beeld.
Het belangrijkste doel is daarom bij te dragen aan persoonlijke en professionele ontwikkeling en daarmee aan de slagingskans van mensen die bij willen dragen aan mens-, team- en organisatieontwikkeling. Daarom is ieder assessment-rapport meteen ook een persoonlijk ontwikkelplan. Daarom krijgt iedere kandidaat naast het rapport standaard ook het bijbehorende competentie-ontwikkelboek.
Praktisch
Dit is een online-instrument. Je ontvangt van mij je inlognaam en -code en je kunt aan het werk. Zodra het talentonderzoek is afgerond ontvang je de resultaten daarvan in een uitgebreid en genuanceerd rapport. Je kunt dus meteen een afspraak maken voor ‘een goed gesprek’ daarover. De rapportage is tegelijk ook jouw persoonlijk ontwikkelplan.
Ontwikkelboek
Je ontvangt bij je rapportage direct ook het bijhorende competentie-ontwikkelboek. Zodat je direct zelf aan de gang kan met jouw persoonlijke ontwikkelpunten.
Van inzicht naar uitzicht met coaching
Tijdens dit gesprek kunnen we desgewenst ook een start maken voor een kort coachtraject. We stellen dan samen vast met welke ontwikkelpunten je het komende half jaar aan de slag gaat. Tussen de drie coachsessies door kun je thuis zelf reflecteren met behulp van een digitale tool die je gedurende het coachtraject tot je beschikking hebt.en inhoud geven aan ontwikkeling.
Talentanalyse ondernemerschap
In een wereld die zo veranderlijk en onvoorspelbaar is, is het in beeld krijgen van je talenten en je eigen, unieke kracht een basisvoorwaarde geworden om richting en inhoud te kunnen blijven geven aan je leven. In de situatie waarbij ondernemerschap wordt overwogen of reeds is gestart, is de noodzaak om bij jezelf te beginnen en jezelf te leren vertrouwen alleen maar groter geworden.
De wijze waarop je als ondernemer je toekomst vorm wilt geven, heeft een directe samenhang met hoe verbonden je voelt met jezelf. Het is van belang dat je in staat bent om de eigen drijfveren, verlangens en kerntalenten, maar ook je schaduwkanten en valkuilen te herkennen en te benoemen. Hoe goed ken je jezelf? Hoe stevig is die basis van vertrouwen? Vanuit die basis kun je heldere doelen stellen en speelruimte bewaren in het voortdurende krachtenveld van het ondernemerschap.
Een zelfonderzoek gebaseerd op betrouwbare persoonlijkheidsvragenlijsten kan een goede solide stap zijn op weg naar zelfkennis. Er worden 8 basiscompetenties in beeld gebracht. Het gaat om voor een ondernemer cruciale competenties zoals zelfsturend vermogen, aanpassingsvermogen, beïnvloedend vermogen, structurerend vermogen, autonomie, etc.
Onze missie is om ondernemers, aspirant, beginnend of al onderweg, een solide basis te verschaffen om vanuit een stevig fundament van zelfkennis en een gevoel van geworteld zijn in zichzelf zich te verhouden met de 1000 en 1 dingenwereld om hen heen, waar je nieuwe diensten wilt initiëren, om moet kunnen gaan met weerstand of onzekerheid en wilt blijven aanpassen aan blijvende veranderingen. Gun jezelf deze pas op de plaats en zorg ervoor dat je basis stevig wordt.
Werkwijze:
Intakegesprek om jouw vraag te verkennen, ben je geïnteresseerd in de Talentscan dan volgt:
- een mail met toegang tot de online vragenlijst, dit neemt ca. 30 minuten van je tijd in beslag. Je kunt deze vragenlijst thuis invullen via een beveiligde internetsite.
- een persoonlijk gesprek van 1,5 uur waarin: we samen de resultaten van de vragenlijst bespreken in relatie tot jouw vraag, wat kun je ermee in de praktijk en in ondernemersfase waarin jij je bevindt;
- het rapport met de uitkomst van de door jou ingevulde online vragenlijst.
Tenslotte krijg je van ons op basis van de uitkomst en ons gesprek ook nog ontwikkeltips en adviezen voor vervolgstappen mee.
Wat levert deze Talentscan je op?
✓ Concrete aanwijzingen voor je verdere ontwikkeling
✓ Inzicht in wat je motiveert en voorspelling van gedrag
✓ Versterking van jouw persoonlijk ondernemerschap
✓ Verbeterde samenwerking met mensen in je omgeving
✓ Verbetering van jouw performance